Welcome! Login | Register

Subscribe Now: Free Daily EBlast

 
 

Shawmut Renovation of St. George’s Library Wins LEED Gold

Monday, April 29, 2013

 

An expanded and renovated Hill Library at St. George's School has won LEED Gold Certification.

The greatly expanded as well as renovated Hill Library at St. George's School in Middletown has been honored for its environmentally sound qualities, achieving LEED® Gold Certification from the US Green Building Council, according to Shawmut Design and Construction.

“Shawmut is very proud to have played an integral role in the development of Hill Library at St. George’s School,” said Ron Simoneau, Vice President at Shawmut Design and Construction. “At Shawmut, we strive to incorporate sustainability in every project, and we’re thrilled that the St. George’s School community will have such a wonderful educational resource for years to come.”

Throughout the construction of the 6,100 square foot addition and 13,000 square foot renovation, Shawmut relied heavily on local and recycled materials to make the project as environmentally friendly as possible.

During construction, 14.95% of materials used by Shawmut were regional, including slate roof tiles sourced from Vermont. Shawmut also made sure the construction diverted 226.80 tons of on-site generated waste from a landfill, while 12% of the building supplies were manufactured using recycled materials.

A rain garden for a home for books

An additional feature of the library is a newly-constructed rain garden in which all materials were selected by St. George’s horticulturist, Lori Silvia, rather than by an outside landscaper. Silvia’s vision for the rain garden is to enhance the area year-round with specifically-chosen plants for each season that tie into the space. Shawmut further engaged the St. George’s community by working with school seniors on their own academic design and sustainability projects throughout the process.

Despite a condensed schedule, Shawmut completed construction on time while also working within the constraints of an occupied campus environment. The project was designed by Boston-based Perry Dean Rogers Partners Architects.

 

Related Articles

 

Enjoy this post? Share it with others.

 

X

Stay Connected — Free
Daily Email
 
:!